Gerealiseerde projecten

2018


Werkgebied TD Bronlaak

Eind 2019 vroeg Marijke Tonnaer, voorzitter van Stichting Vrienden Van Bronlaak om een stuk te schrijven over TD Bronlaak. We hadden drie jaren tevoren een schenking gekregen van de Vrienden voor gereedschappen en andere middelen die nodig zijn tijdens de onderhoudswerken.

In het najaar van 2016 vroeg Hester Buijs of ik interesse had om de toenmalige Klussendienst/Houtwerkplaats om te toveren naar een dienstverlenend werkgebied meer gericht naar de locatie en om de TD van Care Shared Service te ontlasten. Ik had zeven jaar gewerkt als onderhoudstimmerman/ meubelmaker bij de technische dienst voordat ik als begeleider begon bij de Klussendienst. Als ex TD-medewerker waren de voordelen van toenemende diensten naar de gemeenschap voor mij meteen zichtbaar. Na overleg met het team zijn we begin 2017 begon als TD Bronlaak.

De Klussendienst/ houtwerkplaats was gericht naar vragen van zowel de locatie als van mensen buiten Bronlaak. Het was een heel aangename periode waar het hele team met veel plezier naar terugkijkt. We hebben meer dan 60 picknicktafels geleverde aan de Genneper Parken, Platform Gehandicapten Sint Anthonis en aan particulieren. Op ons eigen terrein staan enkele rolstoel-picknicktafels. In de loop der jaren, hebben we aan veel bouwkundige projecten bij particulieren gewerkt zoals afdakjes, schuurtjes, schuttingen enz.

Daarnaast ging het werkgebied TD Bronlaak allerlei klussen op Bronlaak klaren op verzoek van de woonhuizen, buitenhuizen, werkgebieden en kantoren. Klussen die varieerden van lampen wisselen, piepende deuren, verstoppingen, sloten repareren of vervangen, schilderijen ophangen, seizoentafeltje/ schap maken, kleine interne verhuizingen, zwembad onderhouden, reparatie van meubilair en andere zaken, kortom allerlei klussen die het team kan bolwerken.

De houtwerkplaats bleef functioneren om de bijzondere vragen binnen de locatie te voldoen en producten zoals nestkasjes, snijplanken enz. te produceren voor de winkel en andere bijzonder bestellingen van particulieren. Om dit alles te realiseren hadden we medio 2017 een oproep gedaan bij de Stichting Vrienden van Bronlaak om gereedschappen en andere middelen te financieren. Voor € 7.000,00 is er besteed aan vervoermiddelen ( de grote blauw platte kar, verschillende hondjes) een drietal accuboormachines, verschillende gereedschapkoffers, trappen en een ladder, veiligheidsattributen en niet onbelangrijk de dienstjassen met ons eigen logo. Ieder team lid heeft zijn eigen dienstjas en veiligheidsschoenen.

Nu nadat we enkele jaren bezig zijn, kunnen we zeggen dat de gereedschappen en andere middelen goed gebruikt worden. Veiligheid in het werkproces is belangrijk, goede en duidelijke voorlichting over de handelingen die bij de klus horen is ook van belang. In drie jaren tijd is er een wisseling van teamleden geweest. We hebben van Thijs en Maurits afscheid moeten nemen. Robert heeft door ziekte het team verlaten. Nathan en Thomas zijn er later bijgekomen. Ikzelf verlaat het team, mijn pensioentijd is aangebroken. Margo gaat als begeleidster het team versterken.

Team TD Bronlaak veel succes gewenst, Vrienden van Bronlaak veel dank voor jullie steun.

Pierre Driessen.


Schommel Zwaan

Sinds maart 2018 wordt de woning de Zwaan weer bewoond. De woning is opgeknapt en opnieuw ingericht. Het team is bezig om samen met het Hof, de tuin weer op orde te maken, ook wil men de familie door middel van een familie-klus-dag hierbij betrekken. De wens van de bewoners is om een schommel in de tuin te hebben. In het verleden is gebleken dat een schommel veelvuldig door hen is gebruikt, de bewoners vragen om een intensieve begeleiding, waardoor niet altijd gebruik gemaakt kan worden van de speeltoestellen elders op Bronlaak. Het betreft een specifieke aanvraag voor deze woongroep. De Vriendenstichting van Bronlaak heeft dit mogelijk gemaakt.